3. januar 2011

Julen 2010

Lenge siden sist jeg har skrevet, men det er vel et bra tegn på at jeg har hatt andre ting å gjøre på i julen. Tiden har sust forbi, og jeg ble overrasket over hvor mye lettere det ble enn først trodd (etter alle advarsler om at jul som utvekslingsstudent var den vanskeligste tiden av året med tårer og hjemlengsel). Var hele tiden innstilt på at dette året var det jul i Canada, og ingenting skulle stoppe meg fra å kose meg selv uten norsk pinnekjøtt og familie i Norge, og jeg vet ikke om det var det som gjorde susen, eller rett og slett at jul i Canada med familien Labrie og Lajoie faktisk er like bra som jul i Norge.

For å begynne litt hvor jeg slapp sist gang vil jeg legge ut et bilde av det flotte pepperkakehuset jeg, Émilie og Rosalie (med god hjelp fra foreldre når ting ble litt mer komplisert) fikk satt i sammen. Hjemmelaget pepperkakedeig (neste år blir det lett IKEA som skal få lage deig for meg), arkitektur av meg og sist men ikke minst dekorasjoner av de to små. Oppstod en del problemer underveis da tak og vegger knakk under oppbyggingen, men med litt papp, saks og lim fikk vi alle vegger opp.
De to siste ukene på skolen gikk sakte men sikkert forbi, og da siste skoledag på lille juleaften endelig var over var jeg mer klar enn noen gang for ferie. Det ble ingen Kvelden før kvelden på NRK, men det overlever vi.

Den 24. desember var på alle måter annerledes enn den 24. desember jeg er vandt til. Helt frem til tidlig kveld var det en relativt vanlig dag uten særlig mye på agendaen. I motsetning til i Norge hvor det er juletradisjoner fra morgenen av med Askepott og grøt til lunsj, var det her enda ikke jul enda, og det hele føltes ut som en vanlig helgedag.

Da kvelden endelig kom var det på med finstasen. Juleaften begynte med messe i kirka, og da vi sang Glade Jul på fransk kom julestemningen, og det gikk opp for meg at i kveld var det jul. Etter kirkebesøket var det videre til søsteren til Line, hvor hele familien på nesten 30 stykker skulle samles.

Nå kommer det som kanskje skiller dette årets julefeiring mest fra jul i Norge. Julemiddagen begynte nemlig ikke før etter midnatt! Da julemessen var ferdig gikk vi og la oss noen timer, for deretter å stå opp igjen på natten for å starte julemåltid etterfulgt av presanger. Vi begynte å spise klokken to, og ”kvelden” var ferdig klokken 5. Da vi var kommet hjem og skulle legge oss (igjen) viste vekkerklokka mi halv 6 om morgenen, og jeg synes det var litt morsomt at jeg la meg til samme tid som jeg står opp på en vanlig hverdag.

Du tenker kanskje det samme som jeg tenkte da jeg ble fortalt klokkeslettene, ”hvordan holde seg våken?”, men det var faktisk ikke så vanskelig som jeg hadde trodd. Jeg var hekt klart trøttere enn vanlig og hadde ikke noen kjempestor matlyst, men å holde seg våken var faktisk ikke noe problem.

Det var alt i alt en spennende opplevelse som aldri vil glemmes, og for å ikke miste dere som enda leser kan jeg fortelle resten i bilder.Gaven til Jen fra meg, norsk lue og et bilde.

Hahaha, jeg fikk tre par like votter av tre forskjellige personer! Alle trodde de hadde funnet en super gave, og det ble god latter da jeg pakket opp ett par etter det andre identiske votter.

Roslie likte eskene like godt som det som var inni.

Morgenen den 25. var det jul i pysjamas, og det var nå vi pakket opp alle gavene fra venner og familie. Natten den 24. var det (nesten) bare gavene fra ”bytteleken” som ble pakket opp, ca. én gave til hver person. Vi spiste en god frokost og hadde en julemorgen bare oss fem.

Jeg fikk i gave fra tante Tove samme boken som jeg hadde med til Émilie og Rosalie da jeg kom her.Rosalie fikk et prinsessehus, men likte bedre å hoppe den enn å være i det. 
Et puslespill, en del av gaven fra meg til Rosalie.

Ble utrolig overrasket over hvor masse gaver jeg fikk i år – både fra venner og familie i Norge og i Canada. Det ble litt dobbelt opp i forhold til vanlig! Noen av gavene:

Pysjamaser, sjokolade, votter x3, skjerf, ullstrømper, bok med "expressions québécoises" +++. Tusen takk for alt!

Image and video hosting by TinyPic
Kjæreste til bamsen min!


Og sist, men ikke minst- billetter til hockeykamp!! Gleder meg!

Jeg vil igjen takke alle i Norge som sendte meg gaver, alt alt alt falt i smak! Tusen takk! Og tusen takk til dere som har satt inn penger på konto også – det kommer veldig godt med.

Den 26. dro vi til Gaspésie for å tilbringe romjulen sammen med foreldrene til Martin (vertsfar). Uken her borte var veldig avslappende med ikke så mye annet enn god mat, familiebesøk, filmer og leking i snøen. Rett og slett en rolig romjul slik det skal være. Den 31. var ingen stor feiring som hjemme i Norge, og kvelden ble tilbrakt hos søsteren til Martin med en liten julefeiring på denne siden av familien. Senere på kvelden var det et program på tv som het ”Bye bye 2010” og det var nyttårsaften i år. Rolig og koselig kveld. Men én ting er sikkert, neste år skal det feires på skikkelig vis!

Litt bilder fra uken i Gaspésie og nyttårsaften/julefeiring på farssiden:
Image and video hosting by TinyPic


Émilie fikk gitar og var kjempefornøyd.

Image and video hosting by TinyPic

Favorittjentene mine!

Nå er vi hjemme i Waterville igjen, og jeg har ferie helt til den 10. januar. På onsdag skal jeg besøke Hanna som også er her borte med Explorius, og jeg gleder meg kjempemasse! Har hørt rykter om grove rundstykker og brunost, og jeg kan neste ikke vente på disse deilighetene, og ikke minst shopping i Montréal.

Nå skal jeg nyte resten av ferien min, og vil avslutte med å si at jeg har hatt en fantastisk jul med en vertsfamilie jeg har blitt utrolig glad i.

Godt nytt år, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar